Ekşi maya gerçek anlamda insanı,yeryüzündeki yaşam zincirinin içinde kılıyor ..Var ediyorsunuz! Biraz un ve su...Hepsi bu.. Sonrasında sizin için sağlık dostu olan bir yiyecek geliyor sofranıza..Diğer ekmekler gibi sindirim sorunları yaratmayan,bilakis sistemi düzenleyen,bir dilimiyle kesinlikle doyuran,kilo aldırmayan,antioksidan,barsak florasını düzenleyen vb. daha nice güzel vasıfları olan bir besin elde ediyorsunuz.
Ekşi maya ile pişen bir ekmeğin kokusu ise tanımlanamaz :) Daha önceleri fırınlarda derin derin nefes alan siz,bu kokuyu hiç bir ekmeğin kokusunda bulamayacaksınız..Yeter ki bir kez koklama fırsatınız olsun..Bu fırsatı da ne zaman isterseniz kendinize,SİZ yaratabilirsiniz!
Gördüğümüz bu neşeli ekşi maya,oda ısısında biraz canlansın diye buzdolabından çıkarıp,sonra da başka işlere daldığımda,kendi kendine coşmuş..Bu denli coşmasına gerek yok her zaman..Ekmek yapmaya başlamadan 3 saat önce buzdolabından çıkıp oda ısı şartlarına uyum sağlaması yeterli :)
Ekşi maya yapımına ayrıntılı biçimde bir çok Youtube videosundan ulaşabilirsiniz.O kadar çok ayrıntılı tarifi var ki..Kendi alışkanlıklarınıza uygun bir tarife bakabilirsiniz..Alışkanlıklarınız diyorum çünkü ekşi maya yapımı tıpkı,çocuk bakımı gibi..Tüm ilginizi isteyecek sizden,yapım aşamasında..Günlük rutininiz neyse ona göre davranmanızı gerektirecek.Kişisel bir sistem geliştirmeniz gerekecek..Ondan sonrası kolay..Sağlıklı biçimde ekşi mayanıza kavuştuktan sonra,onunla ara sıra ilgilenmenizle yetinecek..Panik yok!
Bütün ekmeklerinize aynı ekşi mayadan başlayacaksınız ve bir gün hiç anlamadan,aynı ekşi mayayla kim bilir kaçıncı ekmeğinizi yaptığınızı gururla fark edeceksiniz..Doğal mutluluk :)))
Ekşi maya tariflerine ulaşmış olduğunuzu var sayarak,yoğurtla elde edilen ekşi mayaya ilgi duyduğumu ve onu benimsediğimi belirteyim..Lezzeti daha yumuşak ve tatlı geldiği için..
*EKŞİ MAYAYA KAVUŞMAK?
Geceden ev yapımı yoğurttan bir bardak koyu kıvamlı ayran yaparak ekşimesini bekliyorum..
Ayran bazen bir günde hemen ekşiyor,çünkü hava sıcak..Ekşi ayranı boza kıvamına gelecek şekilde tam buğday unu ve bir tatlı kaşığı şekerle besliyor ve yine bir gece ekşimesini bekliyorum..
genelde sabaha göz göz olmuş ekşi mayamı buluyorum.Şu an kullandığım,fotoğrafta görülen ekşi maya benim,3.ü mayam..Diğerlerini,ekmek hamurunu yaptıktan sonra bir parça koparıp saklamayı unuttuğum için,pişirerek kaybettim...Maalesef yeniden başlamak zorunda kalıyorsunuz..Neyse ki bu mayanın yapımı diğer yöntemde olduğu gibi(yalnız un ve sudan yapılan ekşi maya) 10-15 gün sürmüyor..
Mayayı kullanarak hazırladığım ekmek hamurlarından,mutlaka portakal büyüklüğünde bir parçayı koparıp,una bulayarak,diğer ekmekler için saklamayı unutmamam gerek...Saklama koşuluysa;buzdolabında sebze bölümüne yakın bir yer.Buzluk bölümünden uzakta olması yeterli.3 gün içinde eğer ekmek yapılmayacaksa,dolaptan çıkarıp biraz un ve su ekleyip,oynayıp,yoğurup,tekrar una bulayıp,kaldırmak şart!
Ekşi maya sohbetleri,bütün dünyada,her coğrafyada,meraklıları arasında asla bitmez..Burada da çok devam edecek ;)
Ben mayamı un ve su ile elde ettim. Çok zamanımı aldı. Siz bu yöntemle mayayı neden kullanmadınız. Merak ettim gerçekten. Cevaplarsanız sevinirim.
YanıtlaSil