Dağlarda,platolarda hatta yerleşim birimlerinin içinde dahi su kaynakları o kadar boldur ki...
Akdeniz;canlı çeşitliliği..Bitki zenginliği,toprak verimi...Medeniyetlerin ve kültürün beşiği..Eski dünyada keşfedilen bitki ve besin tohumlarının,bütün coğrafyalara dağıldığı ilk rota..
Doğanın son derece cömert olması nedeniyle,Akdeniz mutfağı da o derecede zengindir,yeşildir,saftır,hafiftir..Sağlıklı beslenmek adına gereksinim duyacağımız besinlerin kaynağı bu topraklar olsa gerek..Buna inanmak için,zeytinin ana yurdu olması bile yeterli..
Uzun ve sağlıklı bir yaşam denince kimin aklına zeytinyağı gelmez?
Zeytin ağacının varlığı bile mutlu edip,huzur verirken,denizdeki
balıkları,bahçelerdeki çeşit çeşit yenilebilir otları,limonu,portakalı,domatesi nasıl es geçelim?
National Geographic dergisinin 2015 Mayıs sayısında,sağlıklı ve uzun yaşama dair harika bir yazı yayımlanmıştı.Başlık dikkatimi çekmiş;''Mavi bölge neresiymiş?''demiş ve ilgiyle,keyifle okumuştum..''Ölmeyi unutan insanların yaşadığı yerler'' ve yaşam biçimleri,sizi de ilgilendiriyorsa;
İşte böyle güzel nedenlerle,mutfağınız Akdeniz'li olsun!Zeytininiz ve zeytinyağınız hiç eksik olmasın..Tam tahıllı ekmekler,patates,yeşil otlar,tahıllar,taze baharatlar,renkli meyve ve sebzeler,mutfağınızda;yürüyüşler,piknikler ve sevdiklerinizle kahkaha dolu uzun muhabbetler de,günlük yapılacak işler listenizde,baş köşede olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder