Sayfalar

12 Ocak 2016 Salı

Market Mayası ile Tarif Edilen Bir Poğaçayı,Ekşi Maya İle Tecrübe Etmek!


Bu yazıyı yazarken dinlediğim müzik;burada

Gün nasıl başlarsa başlasın,bu bizi ilgilendirmemeli..Olumsuz hava şartları olabilir,ki kış!

Olumsuz ruh halleri olabilir,ki insanız ve hayat hiç de toz pembe değil!

Başlayan günü,kontrol altına almak gerekiyor..Kendi seçimlerimizle..Nasıl istersek öyle..

Düşünce gücü mü denir buna,irade mi,yoksa Pollyanna edebiyatı uygulaması mı demeli?

Hiç fark etmiyor,güzel bir müzik ve en sevdiğimiz herhangi bir uğraş,iki mısra şiir,bir tutam hayal...

Hayatın,istediğimiz,gönlümüzden geçen durum ve şeyleri,kişileri,bize düşündüğümüz an vermemesi yanında,çok çok istesek,yalvarsak,dua etsek de vermediği bir gerçek!!

O halde biz de boş durmamalıyız..Karşı saldırı!!

En sevdiğimiz kişilerin yanı başımızda olduğunu düşünerek işe başlayabilir ve bir fincan sıcak kahveyi,iş yerimizde yada evimizde,bu huzur eşliğinde yudumlayabilir ve daha başka neleri seviyorsak,o işlere kafa yorabiliriz!

Ben de bu sabah,aşırı bir sis içinde kalan ilçeyi,mutfak penceresinden göremezken,içimden tatlı ve aydınlık bir işle uğraşmak gerektiğine karar verdim..Hoş;ilçeyi pencereden görsem de bir,görmesem de..Her halükarda;yabancı...Alışılamaz derecede!

Çok sevdiğim kardeşim ve dostumdan almış ve daha önce de market mayaları ile denemiştim bu poğaça tarifini..

O kadar yumuşak,o kadar cezbedici bir poğaça düşünün,o kadar olur,pamuk ya da bulut misali..

Ekşi maya ile yapılacak bu gün :)

Hamur için gerekenler;

1 şişe soda
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı EKŞİ MAYA(burada aslında 1 paket ınstant maya olmalıydı asıl tarifte)
2 yumurta(ikisinin akı,birinin sarısı,kalan bir yumurta sarısı,poğaça üstüne sürülecek)
Aldığı kadar un..
Tuz YOK :))

Ekşi mayayı zaten ekmek yapmak için buzdolabından çıkarmıştım..1 su bardağı ekşi mayayı bir kasede bir su bardağı ılık süt ile erittim..Şekeri ekledim.İyice karıştırıp,soda,sıvıyağ,yumurta ve unu da ekleyerek hamuru hazırladım..




Hamurun kabarmasından endişe duyduğum için,tam buğday unu yerine,böreklik,pastalık,özel amaçlı beyaz un kullandım..

Bir buçuk saat dinlenmeye bıraktığım hamuru,süre bitiminde,mandalina büyüklüğünde hamur parçaları kopararak,elimle yuvarlayıp,yağlı kağıt yerleştirilmiş tepsiye dizdim...

Önceden 180 derece ısıda ısıttığım fırına yerleşen poğaçalar,yaklaşık yarım saat sonra,kesinlikle yüzümü güldürecek bir durumdaydılar...



Üst kısımlarına,ayırdığım yumurta sarısını sürdüm..Yumurta sarıları,fırının içinde kızarmış harika bir renk alınca,piştiklerine karar vererek çıkardım..



Her zaman olduğu gibi,ekşi maya yine beni utandırmadı..Yüzümü güldürdü...

Gün de güzel başladı..

Ardından biraz Cemal Süreya okumak,sonra yine,ardından,küçük bir insanla muhabbet etmek,sisleri dağıttı.

Nice parlak güneşli bahar ve yaz günleri,bizi beklesin ve karşılasın dileğimle!...

Bir de asıl mesele,ekşi mayayı kullanmaktan korkmayalım..O hal ediyor :)))

13 yorum:

  1. Aaaaa. Bu tarifi ekşi maya ile yapmışsın çok sevindim. Ben cesaret edemezdim açıkçası. Yalnız oradaki TUZ YOK ibaresine takıldım. NEDEN YOK? Bu arada o küçük insanla sohbet etmeyi ben de çok isterdim. Öperim kendisini.

    YanıtlaSil
  2. Çok güldüm,çünkü bu poğaçayı ben hep tuz YOK şeklinde yaptım..Sen kağıda tuz yazmamışsın ki.. Zaten ekşi mayayı pasifleştirebileceği için,tuz kullanmamak da isabetli oldu,yine :))) O küçük insan da seninle olmayı isterdi,emin ol..

    YanıtlaSil
  3. Doğru... Ben o tarife tuz yazmayı unutmuştum. Her yaptığımda TUZ olmadan olur mu yahu deyip 1,5 tatlı kaşığı (tuzu çok severim de bilirsin) eklerim. Bence tuz ekmekte bozmuyorsa mayayı, poğaçada niye bozsun diye düşünülüp konulabilir de... Onu da ben deneyim müsait olunca.

    YanıtlaSil
  4. Günaydın..Çok haklısın,tuzlu poğaçayı denemek de senden olsun canım..Bekliyorum sonucu..Zamanı çok mühim değil :))) Sen iyi ol önce,sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. sitenizi yeni keşfettim, çok faydalanacağıma eminim:) çok teşekkürler emeğiniz için. ekşi maya işine yeni başladım ben de, mayamla henüz 3 ekmek yaptım.sizce bu poğaçayı yapacak kadar kuvvetlenmiş midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ne kadar mutlu oldum yeni ve hevesli bir arkadaşımla tanıştığım için..sürede yayinladigim ne varsa hepsi bire bir ve gönül rahatlığı ile uygulayabileceginiz yontemlerdir Baba kalırsa kafanız belki bir üç beş ekmek daha yapsın adam akıllı kuvvetlensin ve poğacanizi yapın..lütfen sonucu da benimle paylaşır misiniz? Geç cevapladigim için çok özür dilerim.kocaman sevgilerimle size keyifli ekmek yapımları diliyorum :)

      Sil
    2. Biraz hatalı yayınlandı cevabım..bana kalırsa biraz daha ekmek yaparak mayanizi guclendirdikten sonra poğacaniza başlayın derim...tekrar gorusmek umidi ile

      Sil
  6. gayet çabuk cevap aldım, teşekkür ederim:) pek çok sayfa okudum ama kafamda netleştiremediğim pek çok şey vardı.bugün epey yol aldım sayenizde,çok anlaşılır anlatmışsınız.tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ben teşekkür ediyorum,iki yıl aradan sonra yeniden ekmek kokusuna dönme kararı aldığım bugün mesajlariniz bana mutfaktaki o kucak kucak sevgiyi ve mis kokuyu hatırlatarak içime coşku verdi.su an ben de ekşi mayamla ilgili çalışıyorum :) paylasiminizi bekliyorum..bol bol sans diliyorum..emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Şu an fırında kabarmakla meşguller, güzel olacağa benziyor, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Pamuk gibi olmuş, fakat tuz eklemek isterim bir daha sefere, tuzlu denediniz mi? Kabartmaz mı acaba?

    YanıtlaSil
  10. Aslında şimdi aklıma geldi de, daha önce haşhaşlı çörek denemiştim ve tuz vardı tarifte. Ve hiç kabarmadı, hiç...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, yine ben :) Diğer poğaçanızda tuzu 10 dakika sonra eklemişsiniz, sonuç iyi. Ekmek yaparken 30 dakika sonra ekliyorum. Burada da öyle bir yola girilebilir.

    YanıtlaSil