Translate

24 Aralık 2015 Perşembe

Lezzetli ve Çok Kolay ''Ekşi Mayalı Pancake''..


Pufuduk pancake yapımında kullanılan,tava sallama müziğini dinleyebilirsiniz!





Fotoğrafta görülen pişmiş haldeki,şu üzeri hafif kalp desenli tatlı,sağlıklı atıştırmalık,ekşi mayalı pancake :))

Coşkun maya ile korkmadan her tür unlu ve mayalı yiyeceği hazırlamanın,küçük bir keyfi daha..

Nasıl yapıldığını anlattığımda,zevkle ve hiç endişe duymadan,hemen deneyebilirsiniz,çünkü gerçekten çok kolay ve zevkli bir yapımı var..

Önce buzdolabından ekşi mayayı çıkarıp,içinden yarım su bardağı mayayı alıp,kalan mayayı da tekrar besleyip,bir kenarda aktifleşmesini sağlamak için,maya kavanozunu bir köşede bırakmakla;işe başlayabilirsiniz..

*Malzemeler*
Yarım su bardağı ekşi maya
Bir su bardağı ılıtılmış süt
Bir su bardağı tam buğday unu
Bir yumurta
Bir tatlı kaşığı şeker veya bal
Bir çay kaşığı tuz
Çeyrek çay kaşığı karbonat

NASIL YAPTIM

Yarım bardak ekşi maya ve bir bardak ılık sütü bir kaba alarak,iyice karıştırdım..


Unu ekleyerek,krema kıvamına gelene kadar,tekrar karıştırdım...




Başka bir kapta yumurtayı çatal yardımıyla çırparak,hazırladığım krema kıvamındaki unlu karışıma ekledim...



Bütün malzemeyi iyice çırparken,şeker,tuz ve çok az miktarda karbonatı da ekleyerek,çırpmaya devam ettim.Pürüzsüz kıvama gelince,10 dakika için,kaseyi bir kenara bıraktım.Karışım dinlenirken,ben ise pişirme hazırlığına başladım.

Tava içine bir kaç damla bitkisel yağ damlatıp orta ateşte ısıttım.Karışımdan bir kepçe pancake kremasını tavanın tam ortasına döktüm..

35-40 saniye kadar orta ateşte,2 dakika kadar da,kısık ateşte pişen alt yüzeyi,ahşap spatula ile çevirip,o kısmı da 40 saniye orta ateşte,2 dakika kısık ateşte,mütemadiyen tavayı sallayarak,pişirdim...


Tavaya ilk döktüğümde,pancake kreması bu halde oluyor.Saniyeler ilerledikçe,karışım göz göz olmaya başlıyor.Delikler oluşuyor.Tavaya temas eden yüzeyin rengi,koyu sarıya dönüyor...Böylece alt kısmın tam piştiğini de anlayabiliyoruz..








Ahşap spatula ile çok kolay çevrilebiliyor,endişeniz olmasın...Bütün karışım bitene kadar kepçe yardımıyla tavaya dökerek,aynı sistemle bütün pancake'ler pişiriliyor.

Bu kadar :)



Süngerden farksız,çok çok yumuşak,hafif tatlı,sıcak pancake'leri yanında ne ile isterseniz sunabilirsiniz.Bir parça beyaz peynir ve çay eşliğinde bile,mutluluk kaynağı oluyor.Üzerine çikolata kreması,bal ve reçel de sürülebilir..

Değişiklik istediğinizde,gönlünüz çok rahat olarak ve kolaylıkla bu sağlıklı pancake deneyimini gerçekleştirebilirsiniz...

Ekşi maya bir kenarda aktif hale geldikten sonra tekrar buzdolabına kaldırıldı ve bir başka deneyim için hafif uykusuna daldı..

Yine bir ekşi mayalı ekmek veya herhangi bir mutluluk kaynağı olacak,sıcak ve lezzetli yiyecek hazırlayana kadar,üç günde bir beslenmek üzere uykusu devam edecek..

Ekşi maya ile hazırlanan bir yiyecek tüketmek,sindirim sistemimize güç katmak,bağırsak florasını daha dayanıklı hale getirmek demek..

Ekşi mayayı mutfağınızda bol bol kullanmanız,yoksa da en kısa zamanda edinmeniz dileğimle...

12 Aralık 2015 Cumartesi

Güzel Bir Hediye İle Ekşi Mayalı Ekmek Yapmak..



Ev ortamında,sağlıklı ekmek üretmek çok keyifli,manen tatmin edici bir uğraş..

Ailemin kadınları,birbirimizden çok uzak olsak da,büyük bir aşkla,benimle eş zamanlı bu uğraşa gönül verdiler..Aylar oldu,ekmek satın almıyor,üretiyoruz!

Evde ekmek yapmak için sebepler çok,ama hepimizin katıldığı konu;sindirim sistemini düzenlemesi..Şişkinlik,ağırlık yapmaması ve elbette içine ne konulduğunu bilmemiz :)

Bu durum benim için büyük mutluluk!Aynı güzel uğraş ile birbirimizle paylaşımda bulunmak,mesafelere inat,sanki birlikte yaşamak gibi..

Ekmeklerini çok beğendiğim,imrendiğim;bu konuda çok hevesle ve büyük aşkla çalışan,kısacık sürede uzun yolları kat eden,canım kardeşim ve becerili dostum Şebnem,zamanı her daim çok kısıtlı olmasına rağmen,asla ekmek yapmaktan vazgeçmiyor,elde ettiği ekşi maya ile,bir çocukla ilgilenir gibi ilgileniyor..Her ekmekte,başka bir heyecan yaşamanın keyfini sürüyor :))

Geçtiğimiz hafta,kendine ve bana,daha profesyonel sonuçlar almak için,bir ''demir döküm tencere'' hediye ederek,şaşırmama,çok sevinmeme neden oldu ve ekmek yapmak konusunda ne kadar hırslı,ısrarlı olduğunu da kanıtladı :))









Mutfağımı şenlendiren bu portakal renkli,akıllı tencere,bizim eve gelmeden önce,bazen çelik tavada,bazen kapaklı cam kaselerde ekmek pişirdim..Elbette her zaman mutlu edici sonuçlar alarak..Ekmeğin kabuğundan tutun da,iç dokusuna,pişme kıvamına,lezzetine varana kadar,daima güzel ekmeklere kavuştum..

Demir döküm tencerede ekmek pişirmenin harikulade sonuçlar vereceğini bilmeme rağmen,henüz sahip olmayı düşünmüyordum..Gidişattan gayet memnundum..

Dün ilk defa tenceremi kullanmak üzere,büyük bir merakla,ekmek hamurunu hazırladım...

Tam buğday unu ve ekşi maya ile sabahtan hazırladığım hamuru,tam anlamıyla Tartine Ekmek yöntemi ile,yani sık aralıklarla katlayıp,dinlendirerek hazırladım.Akşam üstü saat 17:00 olana kadar hamurla ilgilendim..

Fırını ısıtmaya başladığımda,tencereyi de fırına yerleştirdim.Yarım saat fırın ve tencerenin ısınması için bekledim.Bu arada yağlı kağıt kullanmayacağım için,hamuru iyice ısınmış sıcak tencereye nasıl aktaracağımı planladım..

Fırının yeterince ısındığına karar vererek,hamuru hızlı biçimde tencereye aktarıp,kapağını kapattım..220 derece ısıda,kapaklı halde yarım saat pişen ekmek,bu süre bitiminde,kapağı açık halde,180 derecede yine yarım saat pişti...

Bir saatlik pişme süresi sonunda,görünümüyle beni çok memnun bırakan bir ekmek ortaya çıktı!








Hamurda jiletle yaptığım kesikler,tam da hayalini kurduğum biçimde açılıp kabardı.

Zaten,ilk yarım saat sonunda,kapağı açtığımda,ekmek neredeyse tam kapasite kabarmış ve şekillenmişti..Kapaksız geçen yarım saatte sadece pişme olgunluğuna erişmesini bekledim..Kapağın altında,ekşi maya ve tencere ikilisi mucizeler yaratmıştı!

Şimdi;fikrim şu;demir tencerenin kapağını kapattığımda,hava giriş çıkışı tamamen kapanıyor.

Tam bir hava aldırmazlık sağlayan tencere,ekmeğe olanca nemi vererek pişmesini gerçekleştiriyor..

Bunun sonucu,son derece çıtır ama incecik,muhteşem renkte ve yapıda bir kabuk...

Pişirmenin ilk aşamasında,tam nem sağlanması,iç dokunun çok rahat gelişebilmesine izin veriyor.Ekmek soğuyup da kesildiğinde,nasıl rahat geliştiğini,kabarmasını uzun uzun yaşadığını ve en olgun yapıya ulaştığında,bu kabarmayı sonlandırdığını,mükemmel pişme kıvamını yakaladığını gösteriyor..

İç dokuda çok rahat biçimde oluşmuş,iri ve sık boşluklar var.Ki bu,gözlemlenmesi arzulanan bir görüntü!

Kapaklı cam kapta pişirdiğim zamanlar da böyle güzel sonuçları gördüm fakat kabuğun yapısı,kesinlikle çok farklı..Yani kabuğun ince ve narin yapısına ancak şimdi ulaştım..

''Eğer demir tencerede pişmeyecekse,Tartine ekmek yapmayı asla denemem'' gibi cümleleri çok okudum,web makalelerinde! Fakat buna katılmadım ve çelik tavada ve kapaksız,cam kapta,kapaklı veya kapaksız,çok sayıda Tartine usulü ile ekmek yaptım..Hepsinde de ekmekler harika oldu...

Şimdi,ekşi maya ve ekmek sever kişilerin,ne demek istediklerini anlıyorum :))

Elbette asıl önemli olan konu,sağlıklı bir ekmeğe kavuşmak,zehir bombası değil,normal bir gıda tüketmek!Ve buna hangi yöntem ve araçlarla ulaşılırsa ulaşılsın,hiç önemi olmaması..

Hediyem olan,demir döküm tencere ile ekmek pişirmek ise,gerçekten başka türden bir deneyim oldu..





NOT: Ekmek soğuduktan sonra,kestiğim zaman gözlemlediğim başka bir ayrıntı:

Şimdiye kadar pişirdiğim ekmekleri keserken,kesme tahtasında gördüğüm kırıntılardan,kat kat daha az kırıntı çıktı..

Fotoğrafta görülen kırıntıların tümü,bütün ekmeği dilim dilim yaptıktan sonra oluşan kırıntıların hepsidir :)

Bu yazı sonunda,diğer yazıların sonunda olduğu gibi,yine içimden bir sürü güzel dilekte bulunmak geliyor,ama her zaman,yalnızca bir cümle yazmayı tercih ediyorum..Onca dileğin arasından bir tane seçmek..

Şimdi yalnızca ''sağlık olsun!'' diyorum,çünkü sevdiklerimiz ile birlikte geçecek güzel günler,bir tek buna bağlı!...

9 Aralık 2015 Çarşamba

Ekşi Mayalı ''Reçelli ve Cevizli Tatlı Rulolar''



Bu tatlıyı pişirirken,mutfakta kullanılan ''kabartıcı müzik'' bu idi ve dinleyebilirsiniz:)


Ekşi maya Coşkun'u,buzdolabından çıkarıp,malzemelerin hazırlığına başladım.Hazırlık aşamasında,kullandığım malzemelerin oda ısısında olup olmamalarını dikkate almadım..

Malzemeler:

Hamur için;

Yarım su bardağı ekşi maya (buzdolabından çıktığında hemen kullanılmak üzere)
20 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket toz vanilya
Yarım çay kaşığı tarçın

İç malzeme için;
Herhangi bir meyvenin reçeli
Ezilmiş ceviz parçaları


Hamur için,ilk önce yoğurma kabında,ekşi maya ve diğer bütün malzemeyi karıştırarak,ekmek hamurundan biraz daha sert kıvamda bir hamur hazırladım..

Hamuru hiç dinlendirmeden,hafif unlu mutfak tezgahına alarak,bir kaç kez yuvarlayarak toparladım.


Bütün halindeki hamuru,spatula yardımıyla 4 eşit parçaya ayırıp,her parçayı oklava ile unlu tezgahta yapabildiğim kadar ince şekilde açtım..

Açılan ince hamurun üzerine reçeli düzgünce dağıtıp sürerek,üzerine ceviz serptim.Hamuru rulo şeklinde sararak,bıçakla 3-4 cm uzunluğunda parçalar kestim.Pişirme kağıdı serdiğim fırın tepsisine yerleştirdim..





Önceden 200 derecede ısıttığım fırında,15-20 dakika kadar pişirecektim,fakat başka bir işe dalarak,fırındaki ruloları unuttum...

Bu rulolar fırından 5-10 dakika önce çıkmalıydılar!

Pişme ölçütü,üstleri hafif kızarana kadar olacak,benim rulolar gibi karamelize olmalasalar kesinlikle daha iyi :)




Fırında unutulmalarına rağmen,çok yumuşak ve lezzetli oldular..

Üstüne,pudra şekeri serpilebilir..

Bu ruloları,hamuru hariç,istediğiniz iç malzemeyle çeşitlendirebilirsiniz...

Tatlı rulolar ister yanık olsun ister az pişsin,
isterseniz tahinli olsun isterseniz çikolatalı,
işin asıl kısmı,
ekşi maya kullanarak yapılması :))

Denemeniz,sevmeniz dileğimle!..




6 Aralık 2015 Pazar

Artisan Ekmeklerin Üstüne Sürülebilen Malzemeler








İnce ayrıntılar ile zevkle uğraşarak,her farklı aşamasında bir laborant kadar dikkatle davranarak hazırlanan,kusursuz olması arzulanan ekmekler..

Ticari amaçla hazırlanıp satılan hiç bir ürünü kullanmadan..Kendi mutfağımızda gün be gün gelişimini izleyerek,kavuştuğumuz o kusursuz mayayı kullanarak..

İlk hamur hazırlığı aşamasından,pişirme aşamasına kadar,her malzemeyi ve her anı,adeta bir dedektif büyüteci ile,yakından bakarak izlemek..Tartmak,bölmek,ayırmak,dokunmak ve sabırla beklemek..

Kokuyu,dokuyu,çatlamaları anlamak için,ince ince düşünmek..

İşte Artisan ekmek yapımı..Başı ve sonu olmayan bir konu..

Bu büyük emek ve itina ile hazırlanan ekmekler,pişmeden,yani fırına girmeden önce,farklı malzemelerle hazırlanan bulamaçlar ile farklı dış görünümlere sahip olabiliyorlar..

Fırından çıktığında,yani ekmekler piştikten sonra da bazı malzeme karışımlarıyla elde edilen bulamaçlar yine güzel,parlak görünümler sağlıyor.

Bulamaç kullanmak,hazırlanan ekmek hamuruna lezzet olarak çok bir şey katmıyorsa da,görünümler çok farklı olabiliyor.Fakat bugün hazırladığım bulamaç içine eklediğim kuru fesleğen,ekmeğin aromasını da değiştirdi..

Böylece,ekmeğin lezzetinde çok büyük değişiklikler olmuyor belki ama ilk çiğnendiği anda değişik aromaları hissetmek de mümkün demek ki!



Su,süt,zeytinyağı,yumurta akı,yumurta sarısı,un,mısır unu,yulaf,ay çekirdeği,beyaz un,tam buğday unu,buğday kepeği,yoğurt,çörek otu,keten tohumu,zeytin,biberiye gibi malzemeleri farklı kombinasyonlarla,bulamaç olarak hazırlayıp,bazı kombinasyonları pişmeden önce,bazılarını da piştikten sonra,ekmek üzerinde kullanabiliyoruz.

Fotoğraftaki kombinasyon,yalnız su ve un ile hazırlanan,ekmek piştikten sonra,kabuğun parlak olmasını amaçlayarak sürülen bulamaç..

Yarım çay bardağı soğuk su,bir çay kaşığı un ve yarım çay kaşığı fesleğen.

İyice karıştırarak,ilk kaynama belirtilerinde ocaktan almak üzere,tüm malzeme pişiriliyor.Ve soğumaya bırakılıyor.


Fırından çıkarıp,soğuma teli üzerine alınan ekmeğe,soğuk bulamaç fırça yardımıyla sürülüyor...



Ekmeğin henüz dumanı çıkıyorken,bulamaç soğuk..


İşte parlayan kabuğuyla,bulamaç sürülmüş ekmek!





Piştikten sonra tüketilmesi uygun olan malzemelerden oluşturulacak bulamaçlar,ekmek fırına girmeden önce sürülür.Örnek olarak,yumurta akı ya da sarısı,yoğurt..

Pişirilerek hazırlanan bulamaç,ekmek piştikten sonra sürülür..

Zeytinyağı,su,şeker gibi bileşimlerle oluşan bulamaç ise yine ekmek piştikten sonra sürülebilir..

Tohum ilaveli ekmek üstü süslemesi yapılacaksa,ekmek pişmeden,önce tohumun hamura tutunması amaçlı,sıvı malzeme sürülür ardından tohum serpilip fırına verilir..

Su ve un,şeker ve yağ,şeker ve su,yumurta sarısı ve su,yağ kombinasyonları ekmek kabuğunu daha altın renkte ve parlak kılarken,yoğurt,yağ,su,yumurta ile oluşturulan kombinasyonlar da daha farklı renkte ve yumuşak kabuklar için kullanılıyor..

Fotoğrafladığım ekmeğin dış yüzeyi,genellikle elde ettiğim,''kulakları açılmış'' ekmek kabuğundan farklı şekilde,daha düz olmuştu.Bu nedenle uzun zamandır kullanmayı düşündüğüm bulamaç için uygun olduğunu düşündüm..

Sade olarak hazırladığım ekmeği,bulamaçla hem cilalamış,hem fesleğen aromalı yapmış oldum..





Ekmekteki bu gelişmiş dokuyu;dün akşam üstü hamuru hazırlayıp,gece saat 22:00 de buzdolabına kaldırıp,uzun ve yavaş bir fermentasyon süreci sağlamaya borçluyum.Sabah 09:00 da dolaptan çıkarıp,oda ısısına ulaştıktan sonra saat 11:00 de,önceden ısıtılmış fırına yerleştirdim..

Bu yöntem,yani geceden hamuru buzdolabına koyarak,sabah ekmek yapımına devam etmek,ekmeğin iç dokusunda ve kabarma hacmindeki farklılıkla kendini kesinlikle ön plana yerleştiriyor..Fakat her zaman bu kadar uzun vakit olmuyor.. 

Evde bulunan malzemeleri,hayal gücünüzle kombine ederek,Artisan ekmekleri çok daha değerli hale getirebilirsiniz..Hepimize iyi deneyler :)