Translate

27 Ekim 2015 Salı

Domatesli Ekmek



Kurutulmuş domatesi biliriz.Taze domates,dilimlenerek güneşe serilir ve tuzlanır.Kuruyan domates dilimleri,zeytinyağ ve limonla marine edilerek,kahvaltı sofralarında,farklı lezzetiyle sevilerek tüketilir.

Daha önce kurutulmuş domatesin,değirmende öğütülerek toz haline getirildiğini görmemiştim.Burada yaşayanlar da,dilim halinde kuru domates bilmiyor,tüketmiyorlar.Kurutulmuş domatesi,toz halinde özellikle dolmalarda ve çorbalarda kullanıyorlar.Kahvaltı sofrasında ise,yeri yok!Olur tabii diyerek,kahvaltıda,siyah zeytinlerin üzerine,zeytinyağı ve limonla denedim,oluyor!

Kurutulmuş domates parçalarıyla,ekmek hamuru hazırlamak mümkün.Hamuru hazırlamadan önce,kuru domatesleri ılık suda biraz bekletmek gerekiyor.Hamurun kıvamı değişebileceği için,bu şekilde ıslatarak kullanılan kuru malzemeli hamurlarda,un miktarını bir parça daha fazla tutmak gerekebiliyor.

Bu kez ekmek hamurunu öğütülmüş domates tozuyla hazırladım.Ekşilik oranının artabileceğini düşündüğüm için,tuzu her zamankinden,biraz daha fazla kullandım.




İlk dinlenme aşamasında,ekşi mayalı ve domatesli ekmek hamuru,gelişimi,kokusu,kabarması açısından memnun edici oldu.İkinci ve fırına girmeden önceki son dinlenme seansında da durum aynıydı...




Fakat,bu hamurdan,bir iki gün sonra yapacağım ekmek için,saklamam gereken parçayı,geç hatırladığım için,mayalık hamur,sade değil domatesli oldu..

Şimdi biga'm domatesli..Sıradaki ekmek yine domatesli mi olmak zorunda,yoksa sade olsa da sorun çıkmayacak mı,deneyip,göreceğim..


!

Domatesli ekmek hazır..Bugün bu ekmeğin pişme esnasında, iki kez elektrik kesintisi yaşanmasına rağmen,yine de fena sayılmaz :)))

Ekmeğin alt kısmı.Ekşi mayanın hamurda nasıl çalıştığı belli oluyor..





Bu fotoğrafta da iç dokusu..Nemli,süngerimsi..

Ve tabii asla fotoğraflayamayacağım kokusu...

Sürekli kesintiye uğrayan bir pişme süreciyle,yine de kendine güzel odaklanabilmiş,ekşi mayalı yeşil ekmek..

En kısa zamanda,başlangıcınız bazlama ile de olsa,evinizde ekmek pişirmeyi denemenizi diliyorum.

Paylaştıkça güzelleşen,lezzetlenen ekmeklerimiz olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder