Translate

26 Kasım 2015 Perşembe

Patlamış Mısır Misali ''Ekşi Mayalı Ekmekler''



Ekmek yapmak ile ilgili tek büyük problem;
dilediğim kadar zaman ayıramamak..

Günlük rutini,ne kadar yavaşlatmaya çabalasak da,maalesef hızlı..Ayrıntılara,inceliklere zaman ayırabilmek,çoğu zaman ''lüks'' kategorisine giriyor.Yapılması gereken,her zaman,çok sayıda işimiz var!

Bütün iş,başımızı çevirip,odaklanarak,bakabilmekte..Geriye kalan her şeyi boş vermekte..Ki,bunu düşünmek bile zamanımızı alıyor :(

Bu kadar ''çok parçaya ayrılmış'' hayatlar yaşamamızın nedenini,çağın bize sunduğu,yüzlerce farklı alternatif kurguya bağlıyorum.Evet aslında zamanı bizden çalan şeylerin büyük kısmı,yarın tekrar hayatımızda olsa da,olmasa da olabilen,kurgular..

Bunun dışında,çalışma hayatları var.Hepimiz,yine çağın ve düzenin içinde,emek karşılığında para kazanmak zorundayız.Hayatın devam ettirilebilmesi için,sabah evi terk edip,gece dönmek gerekiyor..

Aile bireyleri,onların işleri,sağlıkları,gündelik koşular, vb. zaman;her zaman,az!

Bazen,düşünmeye,muhabbete zaman kalmıyor!! Bunu sezdiğimiz anda,gidişatı ters çevirmenin yollarını aramak gerek..

Zamanın çok kısıtlı davranmama neden olduğu bir günde;yine acele ekmek yapmak zorunda kaldım :))

Fakat,ekşi mayalı hamuru 10 saat ve ötesinde fermentasyon için bekletmeden de,bir ekmek yapabileceğimi,geçen tecrübemde anlamıştım.

Paniksiz ve endişesiz kolları sıvadığımda öğleden sonra saat 15:00 sularıydı.

Saat 18:00 de hamuru tezgaha alarak,son üç dört katlamasını yapıp,iki parçaya böldüm.Ekmek hamurunu,2 misli malzemeyle hazırladığım için,2 ekmek kalıbı kullanarak,son dinlenme aşamasını da düzenledim..

Saat 19:00 da,ekmekler fırına girdi..

Eğlenceli görünümleriyle epey ilginç ekmekler,saat 20:00 de soğuma teli üzerinde çıtırdıyordu :)









Ekmekler,her ne kadar alışılmış klasik görünümün dışında pişmiş olsalar da,zamanımın az olmasından ötürü üzülmeme sebep olmadılar!!

Bu ikinci tecrübe oldu;hamurun dinlenmesi için 4-5 saat de yetebiliyor :))

Ancak,hamurun tam anlamıyla gelişimi ve zenginleşmesi için,elbette uzun süreleri gözden çıkarmak tercih edilmesi,uygulanması gereken yöntem..

Zaman kısıtlıysa,hızlı davranmaktan korkmayın..

Ekşi maya,sahip olduğu kusursuzlukla,her şeyi,gerektiği gibi organize edebiliyor :))









Aslında zamanın yavaşlamasını ummak ve bunu beklemek,büyük hata! Zamanı sadece kendi içimizde ''biz'' yavaşlatabiliriz..

Her şeyin bir sonu var,o halde;incelikler sonsuz olsun :)

5 yorum:

  1. İlk mahsulümüz olsa da mı? Ve ayrıca bu ne inanılmaz kulaklar?

    YanıtlaSil
  2. İlk mahsulü aldığımız zaman,maya daha çok yeni oluyor.Tecrübelerim doğrultusunda söyleyecek olursam,mayanın olgunlaşması,hamurun piştikten sonra iyi kabarmış,içinin iyi gelişmiş hale gelebilmesi demek oluyor ki,ilk yapımlarda maya kendi içinde gelişimini sürdürüyor,tam performans zor oluyor.İlk ayda yaptığım ekmeklerle şimdiki ekmekler arasında çok fark var.Ekşi mayanın olgunlaşmasını hızlandırmak da onu bol kullanıp bol beslemek gerek..Biraz da araştırma yaptım sizin için,okuduğum bir çok ekşi maya makalesi,mayanın gençken daha farklı,zaman geçip de kullandıkça,yani olgunlaştıkça daha farklı ekmekler yapması doğrultusunda..İlk ekmeğinizi ya da onu takip eden en az 10 ekmeğinizin kabarma süresi sizden uzun saatler isteyebilir.
    Kaldı ki aslında benim ekşi mayam da daha çok yeni. Aşağı yukarı 2 ay kadar bir süre mayanın çok genç olması demek.Fakat her gün ekmek yaptığım için,mayayı 3-5 gün dolapta beklettiğim hiç olmadı.Sanırım olgunlaşmasını,zamana değil,kullanım sıklığına borçluyum.2 ayda 60-70 adet ekmek pişirdiğimi söyleyebilirim.Yanı sıra,kek,poğaça vs için kullandım..Bence,elinizden geldiği kadar sık kullanın mayanızı,sık besleyin ve kısa süre sonra,fermente süresini uzatmadan hızlı bir ekmek yapımı deneyin.
    Ekmeklerin kulakları beni de memnun ediyor :)) Teşekkür ederim :)
    5 yıldır aynı mayayı kullanan kişiler olduğu gibi,25 yıl - 80 yıl gibi sürelerde,aynı maya ile ekmek yapanlar var..Bizim mayalarımızın da uzun ömürlü olmasını diliyorum.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Ben de... Yine ayırmayı unutup da pişirmezsem tabi ki.............

    YanıtlaSil
  4. Kulağındaki küpeye baktıkça hatırla,mayayı pişirmemem lazım diye..küpe olsun :)) Oluyor böyle acı şeyler :( unutmayınız;ben de yaptım zamanında.......

    YanıtlaSil