Translate

22 Ekim 2015 Perşembe

Kozalak Yorgunluğu ve Bir Güzel ''Biga'lı Baget''...

Temmuz ayından bu yana her yerde panik içinde,kış hazırlığı var.O kadar yaygın ki,hemen her evin penceresinden kurutulan biber ve patlıcanlar sarkıyor. Bahçelerde salçalar kaynatılıyor.Kapı önlerine serilmiş geniş örtülerde sumak,badem,ceviz,elma,üzüm kurutuluyor.

Diğer yandan odun dolu traktörler,trafikte özel araçtan fazla..Her bahçeden mazotla çalışan odun kesme aletinin sesi geliyor.Her balkonun altına,bahçe kuytusuna odunlar diziliyor.

Bu yılın zeytinyağı için, geçen yıldan kalma dev bidonları genellikle nineler,çok büyük zahmetle yıkıyor. .

"Nasıl bir kış ki bu,bunca hazırlanıyor herkes?"
"Ne kışmış,ne hazırlık ama?Biz mi bir şeyleri bilmiyoruz acaba?"
''Biz de mi bir şeyler hazırlasak?''diyerek ve kıkır kıkır gülerek,uzun
yaz günlerini, ağustos böceği misali,çalgılar çalarak,şarkılar söyleyerek geçirdik..

Bu arada konu komşu,kozalak toplamamız gerektiğini söylediğinde,pek de umursamadık..Fakat sert poyrazlar uzun uzun,geceler ve günlerce dinmediğinde,üstelik de hala sonbahar iken,kendi kendimize yazdığımız senaryolardan ürkerek,kozalak toplama karar verdik ve çam ormanlarının kalbine doğru,çuvallarımızla ilerledik.
Kozalak,çok yaygın biçimde sobayı yakarken,odunu tutuşturmak için,çıra yerine kullanılıyor.Genel adet..Yapılmaması üzerine,hafiften dışlanıyor,ayıplanıyorsunuz :) 

Bildiğimiz ormanlık bölgeler boştu.Kozalaklar,külliyen toplanmıştı.Fakat yamaçlarda çam iğnelerinin halı gibi yerleri kapladığı,insan girmemiş, el değmemiş ve ayakları kaydıran bölgelerinde,kozalakları bulduk,topladık ve kahkahalarla yeni yaşam şeklimiz ve şemalimize sevinerek yuvamıza döndük.

Döndüğümüzde bizi bekleyen sıcak bir yemek yoktu.Bu durumda fazla uğrastırmayan Mersin'in "çökelekli sıkma''sı imdada yetişti.

Gerekli malzeme bu..Maydanoz ve baharat eklemek sizin zevkinize göre bir seçenek.İstisnai bir lezzet olduğu söylenemez. Fakat sıcak peynirin,hafif diri soğan ve yeşil biberi sarması güzel!  Alelacele yapılmaya müsait bir yemek :)

Arzu ederseniz yumurta ile pisirebilirsiniz.

Mersin yöresel yemekleri;



Tüm günü kozalak peşinde geçirince,sabah erken saatlerde *Biga'sı hazırlanan hamur,akşam saatlerinde fırına girmeye hazır durumdaydı ve doğal olarak basit bir form seçerek zamandan kazanmaya çabaladım.Baget formunu vererek dinlendirdim.45 dakika sonra,fırından çıktığı an fotoğrafını çektiğimde,uzun uzun,incecikten şarkısını mırıldanıyordu..

Önümüz kış..Medyada dönen bültenlere bakılırsa,sert geçeceğe benziyor..Günlerden bir gün,sıcacık mutfağınızda,keyif dolu bir çalışma sonunda,kendinize bu şarkıyı armağan etmeniz umudumla :)

*Biga,İtalyan ekmeklerde kullanılan hamur formunda bir önmaya türüdür.Genelde tuzsuz kullanılır.Fakat her tür yöntemi deneme sonucunda,(kendime uygun lezzet) ekşiliği aldığı için,tuzlu biga kullanıyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder