Translate

26 Ekim 2015 Pazartesi

Çiğ beslenme & Filizlendirilmiş Buğday & Rawfood

Sebzelerin hemen hemen hepsi,çiğ tüketilebilir..Tıpkı meyveler gibi,içerdikleri vitamin/mineral düzeyi çok yüksek.Renkleri koyulaştıkça,(koyu kırmızılar,koyu yeşiller),besin değerleri de,kat kat yükseliyor..

Isıya fazla gelemeyen,rengarenk,çeşit çeşit sebzeyi,farklı dip soslarla,yoğurtla,aroması zengin baharatlarla,zeytin ve zeytinyağıyla harmanlayarak,çiğ tüketebiliriz.İçerdikleri vitamin ve minerallerden de maksimum fayda alabiliriz.Lif oranı yüksek bir beslenme yöntemi olduğu göz önünde bulundurulursa,nereden bakılırsa bu tür beslenme ile,avantajlıyız!






Çok zengin besin içeriğine sahip ıspanak!Evet,ne zaman ıspanak pişirsem,ona acırım!Gevrek ve ince yapraklara sahip ıspanak,ısıyla karşılaştığında,içinde barındırdığı bir çok mineral ve vitamini kaybediyor.Üstelik bu kadar taze bir sebzenin narin yaprakları,çiğ tüketim için oldukça uygun durumda.

Yeşil ve kırmızı taze biberler,kereviz,her renk lahana,brüksel lahanası,ıspanak,kabak,havuç,semizotu,karnıbahar ve elbette roka,tere,marul,taze zencefil,taze soğan,taze sarımsak,her zaman,sofralarda çiğ besin olmaya hazır sebzeler..

Çiğ besinlerden büyükçe bir tabak;salata tarzında hazırlanmış bir öğün için,biraz kuru soğan ve sarımsağı,bir yemek kaşığı zeytinyağında,2 dakika kadar kavurarak yumuşatmak,güzel bir sonuç çıkarıyor.

Filizlendirerek değerine değer kattığınız bir tohum çeşidine de yer verirseniz,bu salata,günlük besin ihtiyacını yüzde yüz karşılayacak bir ana öğün oluyor.

Fotoğrafladığım çiğ besin tabağında,filizlendirdiğim buğdaylar,taze ıspanak yaprakları,zeytinyağında bir iki dakika çevirilmiş bütün sarımsaklar ve bir adet kuru soğan,çörekotu,kırmızı kapya biber,domates,toz kişniş ve taze zencefil rendesi harmanlandı.Sağlam bir ana öğün olarak kabul edebileceğiniz,küçük bir kase!

Filizlendirilmiş tohumları ve çiğ sebzeleri,daha da zevkli tüketmek için farklı dip soslar hazırlanabilir.Bu soslar genellikle,püre haline getirilmiş,patates,havuç,brokoli,kabak,kereviz ile elde edilebilir.Bu soslara verilmek istenen aromaya göre de baharat eklenebilir.Çiğ sebzelerinizi bu dip soslar eşliğinde,farklı biçimde sofralarınıza alabilirsiniz..







Diğer bir alternatif çiğ besin tabağı..Yoğurt kullanarak,çiğ sebzeleri,protein ve kalsiyumla zenginleştirebilirsiniz!

Fotoğrafladığım bu salatada,uzun ince dilimlenmiş kabak,elle koparılmış taze ıspanak yaprakları,yoğurt ve limon kabuğu tozundan başka bir malzeme kullanılmadı.Limon kabuğu tozu,tazelik ve çok hafif ekşilik,ferah bir lezzet veriyor.Yoğurtla bütünleşen kabak dilimleri,gevrek olması nedeniyle bir başka fayda daha sağlıyor;yavaş yemek :) Acele edememek!!

Çiğ besinlerle kombinler yaratmak,hayal gücünüze ve o an evde bulunan sebzelerinize göre,o denli geniş bir çeşitlilikte olacaktır ki,bunu bir hobiye çevirmemek mümkün değil!

Yeşillik ve sebze tüketmekten,keyif alıyorsanız,çiğ beslenmek size ayrı bir mutluluk,hafiflik duygusu verecek...Gerçek anlamda ''temiz beslenme'' yöntemi olan bu renk renk tabaklar,haftada en az bir gün,favori yiyeceğiniz olsun umudumla!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder