Translate

26 Ekim 2015 Pazartesi

Basit Ekmek;Bazlama..

Ev ekmeği :)

Yumuşacık,sıcak,pofuduk ekmeği kim sevmez?Üstelik,yapımı çok da kolaysa,bunun üstüne,bir de lezzet ve sağlık vaad ediyorsa..

Dışarıdan almadığınız,içinde ne bulunduğunu bildiğiniz,kendiniz uğraştığınız,keyifle de yiyebileceğiniz bir yeşil ekmek türü..

Ev ekmeği yaparken,uzun bekleme süreleri size bazen uygun gelmeyebilir,zaman bulamayabilirsiniz,işin maya kısmı da sizi biraz ürkütebilir.Böyle bir durumda,hem sağlıklı ev ekmeği yiyebilir,hem de ona çok basit biçimde ulaşabilirsiniz.

Henüz sofranıza getirmeden,pişirme aşamasında,''nasıl olmuş ki''diye tadına bakmak için,tabaktan çaldığınız bir tanecik bazlama bile,asla yetmiyor,kefilim bu duruma!

Un olarak istediğiniz çeşitte unu kullanabilirsiniz.Elbette faydası da olsun diyorsanız;kepekli tam buğday ununu tercih edin.Maya kısmını size bırakıyorum.Elinizde ekşi mayanız da bulunabilir,yaş mayanız da,kuru instant mayanız da..Tercih sizin.

İki kişilik bir sofraya yetecek bazlama yapabilmek için malzeme:
3 bardak un
Yarım tatlı kaşığı yaş maya veya kuru instant maya(ekşi maya kullanılacaksa 1 yemek kaşığı kadar)
Tuz ve ılık su.

NASIL YAPILIR
2 bardak unu derin bir kaseye alarak,ortasına mayayı da koyup,ılık suyla oldukça cıvık bir hamur hazırlanıyor.Tıpkı kek hamuru gibi.10-15 dakika üzeri kapalı biçimde dinlendiriliyor.Bu süre bitiminde,hamura bir çay kaşığı tuz eklenip,tekrar kasenin üzeri kapatılıp,dinlenmeye bırakılıyor ki hamurun içinde güzel bir çalışma başlasın...1 saat kadar dinlenen hamur,artık bazlama yapmak için hazır.

Eğer ekşi ev mayası kullanmışsanız,dinlenme süresi elbette uzayacaktır.2-4 saat süre yeterli.

Hamurun dinlenmesi bitince,kalan 1 bardak unu,kabarmış hamurun üzerine ekleyerek,yine fazla hırpalamadan,biraz daha kıvamlı(elde oynayacak kadar) bir hamur oluşturuluyor.

Bu hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılıp,unlanmış tezgaha diziliyor.Son bir 15 dakika dinlenmelerine izin vererek,teflon bir tava,yağsız şekilde harlı ocak üzerine alınıyor.

Top şeklinde hamurlar,elle bastırılarak ve biraz da daire formuna gelmesi için,çekiştirilerek,iyice ısınmış tavaya bırakılıyor.

Tavanızı sallayarak önlü arkalı çevirip pişen ve kabaran yumuşacık bazlamaları,servis tabağına alabilirsiniz.

Bazlama yaparken oklava kullanmanın doğru yöntem olduğunu düşünmüyorum.Çünkü bazlama,bir ekmek türü...Oklava kullanmak,hamuru fazlaca ezerek,hoyrat davranmak olacaktır ki,bu da benim inanmadığım,tercih etmediğim bir yöntem.Oklavanın,mantı ve börekte kullanılmasının doğru olduğuna inanıyorum.

Esasen;bazlama ekmek yapmak için sac kullanılır.Odun ateşi üzerine yerleştirilen sac levhada gayet mükemmel pişerler.Genelde burada da öyle pişiriliyor.Fakat benim odun ateşi ile ısınacak bir fırınım yok!Bu durumda,küçük tüp üzerine yerleştirilmiş sac levha kullanma seçeneği de var.Bu tarz levha bağlantılı küçük tüpler satılıyor.Anlattığım yöntem,en basit olanı.Yani evinde teflon tava ve ocağı bulunan herkes yapabilsin,bu sıcak ve yumuşak ekmeği afiyetle tatsın diye..

Sağlığı tehdit etmeyen yiyecekleri,keyif,sıhhat ve muhabbetle,sevdiklerinizle paylaşmanız dileğimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder