Translate

27 Ekim 2015 Salı

Mutfakta Patates Var?!



C ve B vitamini açısından çok zengin,potasyum,kalsiyum,demir,fosfor ve bakır içeren patatesin;vücudunuzdaki halsizliği,yorgunluğu giderdiğine inanın...Enerji kaynağı patates,genellikle mutfakta,ikinci sınıf,hatta üçüncü veya dördüncü sınıf vatandaş muamelesi görüyor...Bu böyledir.Mutfakta patates vardır,ama başka şey yoktur ve biz o patatesi adamdan saymayız..


Bekar,öğrenci,çalışan kişilerin daha çok ağırlık verdikleri patatesli menüler,aslında gün aşırı sıklıkta ve önemle ele alınacak menülerdir..


Madem bu kadar değerli bir besin,neden farklı biçimlerini deneyimleyip,daha zevkle tüketmeyelim ki,diyerek Gnocchi yapmaya karar verdim.Salçalı,sulu mis gibi tencerede pişen patates yemeğini de çok severim,fırınlanmış patatesi de..Amaç,patatesi bu kez,değişik biçimde sofraya getirmek..


İtalyan mutfağında aşırı sevgi ve ilgi gören ''hamur ve patatesin'' birleşimi..Yine onsuz olmaz gözüyle baktıkları,sarımsak ve domates..Son derece basit bir yemeği oluşturuyorlar;Gnocchi!


Patatesler haşlanıp eziliyorlar.Püre haline gelince,un,tuz ve 1 yumurta eklenince,meydana gelen hamur güzelce yoğuruluyor..Biraz dinlendiriliyor..



 Hamur dinlenirken sosu hazırlanıyor..




Sos malzemeleri,sarımsak,domates,fesleğen,kırmızı pul biber,çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin,tuz,karabiber ve zeytin yağı..Kurutulmuş acı biberler hariç,onlar Gnocchi'nin yanında benim servisim..

Az zeytin yağında sarımsaklar ince dilimler halinde biraz kavruluyorlar.Rendelenmiş domates,tuz,karabiber,kırmızı pul biber,fesleğen ekleniyor.5 dakika sonra da zeytinler eklenerek ocaktan alınıyor.Sos hazır..



Hamurdan fındık kadar parçalar elde yuvarlanıp unlu zeminde bekletilirken,bir tencerede,içine biraz yağ ve tuz eklenmiş su kaynatılıyor.

Bu minik toplara çatalla bastırılarak tırtıklı olması sağlanıyor ve kaynayan suya atılıyorlar..Tırtıklı olmaları,içine düşecekleri sostan en çok faydayı alabilmeleri için..Yüzeylerinde daha fazla sos kalacağı gibi,görünümleri de daha hoş oluyor..

Kaynayan suda maksimum 3 dakika tutulan top hamurlar,sosun içine alınıyor ve sıcak servis ediliyor.



Patatesli hamur parçalarının,kaynar suda çiğ kalmadıklarından,piştiklerinden nasıl emin olabilirsiniz?
3 dakika süre,yeterli oluyor.Ama test yöntemi şu;suya atılan hamur topları önce tencerede dibe batıyor.Piştiklerinde ise,yüzeye çıkıyor :))

Patatesi seviyorsanız ki herkes sever,bu şekilde patates tüketmek de inanın çok zevkli..Mantıya benziyor :)

Denemeniz dileğimle!

4 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüsü kadar,lezzeti de güzel oluyor.Denediğiniz zaman,afiyet ve keyif olsun :)

      Sil
  2. Nefis görünüyor. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim hyena :) Keşke insan paylasabilse buradan sevdikleriyle,arkadaslariyla!

    YanıtlaSil