Translate

30 Ekim 2015 Cuma

Çalışanlar ve Fazla Zamanı Olmayanlar İçin,''Pratik&Sağlıklı Beslenme''Önerisi!



''Evde hangi sebze varsa,çiğ haliyle,bir kaba doğra,üzerini sosla,sür fırına!''

Teorimiz bu kadar!

Bu yöntemle hazırlanan yemek,özel bir sofraya çıkarılacak yemekler kadar şık ve lezzetli oluyor..Yaklaşık 20-25 dakika pişme sürecinden sonra da,bir ziyafet...

Hem elinizde var olan sebzenin besin değerlerini koruyorsunuz(fırınlama yaparak ve üzerine sosu kapatarak)hem de sağlıklı bir yiyeceği,lezzetle yiyorsunuz..

''Hiç uğraşamam'' diyecek olanlara,bu kadarlık bir tarif vermekle yetiniyorum.
Örneğin,lahana,pırasa,kereviz,ıspanak,kabak,karnıbahar,brokoli bu tarife çok uygun sebzeler.Üzeri için hazırlanacak sos da çeşitli olabilir.Fakat ben bu tarz fırınlanan sebzelere,süt ve un içeren beşamel sosu çok yakıştırıyorum.Yapması da gayet basit ve hemen hemen bilmeyen de yoktur..

Fakat hızla bir domatesi rendeleyip,iki diş sarımsak eklenecek bir sosu kullanmak da çok basit ve lezzetli olur.

Patlıcan,taze fasulye,taze börülce,patates gibi,ya tadı buruk ya da yapısı fazla lifli,pişmesi zaman alabilen sebzeleri de,tavada 2-3 dakika,çok az yağ ile kavurarak ve soslayarak fırına sürebilirsiniz..Elbette çiğden de fırınlanabilirler ama lifleri yüzünden çiğnerken sert gelebilir.Bu yüzden biraz kavurmak,iyidir.

Yine siz isterseniz,bu sebzelerin arasına yine çiğ biçimde,soğan-sarımsak ekleyebilirsiniz..

Sağlıklı ve lezzetli bir yemek genelde çok çabuk hazırlanan bir yemektir.Dikkat edin,ne kadar uğraştırıcı,yapımı zaman alan yemek varsa,mutlaka o işin içinde uzun uzun kavurma,pişirme fasılları vardır.Biz son derece hızlı hazırlanabilen ve az sürede pişecek yemeklerin peşindeyiz.Çünkü zamanımız yok :)



Bu pırasa,soğan,sarımsak karışımı çiğden fırına sürülebilir.Üzerine tuz,karabiber ve limon kabuğu tozu ekledim.Ne arzu ederseniz ekleyebilirsiniz..Hayal gücü ve elde olan sebzeye bağlı..Havuç,ıspanak vs..ne varsa elinizde!



Ispanağı temizleyip elle parçaladıktan sonra bir kaba alıp,üzerine de bol beşamel sos dökerek,börek benzeri,pratik,sağlıklı bir yemek hazırlayabilirsiniz! Pişirmek,15 dakika sürüyor.


Taze barbunya,biber domates,karnıbahar,brokoli,ne isterseniz...Yine üzerini soslayıp sürün fırına!Ocak başında saatleriniz tükenmesin..Siz dinlenirken,nefis bir yemek,adeta kendi kendine olsun!


Başka bir kolay seçenek de,seçtiğiniz sebzenin üzerine 2 kaşık un ekleyip,hepsini biraz kavurun.Suyunu ekleyin..Nefis sebze çorbanız hazır.Su yerine süt eklerseniz eğer,kremalı sebze çorbanız hazır..Ispanakla,pırasayla,kerevizle,rende patatesle..Her şeyli bir çorba olabilir!





Makarna suyunu ocağa koyduğunuz saniyede,herhangi bir sebzeyi de doğrayıp kavurmaya başlarsanız(cok az yağda 2-3 dakika) makarnanız sebzeli nefis makarnaya dönüşür..Örneğin,ocakta hemen közlenecek küçücük bir patlıcan,sarımsak ve soğanla da 2 dakika kavurulunca,makarna pastaya dönüşecektir :)

Bütün bu işlemler,önce suyu kaynayıp,makarna da haşlanmış olana kadar,çoktan bitmiş olacak..

***Sadece rendelenmiş 1 adet patatesi,ısıya dayanıklı bir kabın içinde,beşamel sosuyla donatarak,fırına sürmeniz bile,neşelenmenize sebep olacak.Bu kadar kısa sürede,bu kadar nefis bir yiyecek hazırlamak!

Lütfen deneyin,inanın çok çabuk hazırlanacak,çok lezzetli yiyecekler bunlar.Hem sağlıklı,hem anne eli değmiş gibi :))







2 yorum:

  1. Harikasın. Mutlaka deneyeceğim. Özellikle makarna tavsiyeni. Öpuyorum cok.

    YanıtlaSil